Poradna Canon EF 50mm f/1.8 STM

Autor: | Vloženo: 29.08.2016 000 20:51 | Témata: Poradna Canon EF 50mm f/1.8 STM

Canon EOS 1000D - použitelnost

Je prosím možné tento objektiv použít s fotoaparátem Canon EOS 1000D? Zarazila mě totiž informace na "fotoguru.cz", kde se píše "..........fotit s padesátkou je opravdu vyšší škola fotografování (pokud je padesátka opravdu padesátka, tedy na full frame zrcadlovkách). Používat ji jako hlavní objektiv na zrcadlovkách začátečnických s menším čipem typu APS-C je nesmysl – prostě to nejde."
Můžete mi to prosím vysvětlit? Rád bych si pořídil nějaký světelný objektiv, který umožní fotografování s malou hloubkou ostrosti. Nechci ho jako hlavní objektiv.
Předem děkuji za jakoukoli informaci.

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    30. srpna 2016

    Dobrý den,

    rozhodně to neberte jako nějaké dogma, jendá se pouze o názor redaktora daného portálu. Objektiv je plně použitelný i na Vaší zrcadlovce a já Vám ho se čistým svědomím doporučuji. Objektiv se bude chovat jako 80mm na fullframe těle. Bude to tedy ohnisko delší, ale rozhodně bych netvrdil že nepoužitelné, takový portrét pak bude třeba na clonu f/2,8 vypadat naprosto skvěle a to je právě výhoda padesátky, za pár korun si můžete otevřít zcela nový údehl pohledu, být kreativní. Pokud se chcete podívat sám, vemte si svůj fotoaparát a zajděte na jednu z našich prodejen, padesátku si vyzkoušíte a na fotografie se pak můžete vklidu podívat doma na PC.

    Děkuji a jsem s pozdravem

    Václav Křížek

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (3)
    • Ne
    • Pavel

      30. srpna 2016 - Pavel

      Dobrý den. Velice děkuji za rychlou a bezvadnou odpověď. Je to tedy tak, že na mém fotoaparátu bude tento objektiv zobrazovat poměrně velké přiblížení, že? Předpokládám, že cca stejné, jako když na mém setovém objektivu nastavím ohnisko 50, tedy téměř maximální přiblížení.
      Chtěl bych objektiv používat převážně na focení postav v přírodě a využívat přitom malou hloubku ostrosti. Nebyl by tedy nakonec lepší objektiv s kratší ohniskovou vzdáleností (např. 30, 35, 40....)? Jen už v podobné cenové hladině bude mít zřejmě horší světelnost a díky kratšímu ohnisku asi i ne tak malou hloubku ostrosti, že? Který z těchto dvou objektivů by jste si vzal na focení např. aktů v přírodě? Zmíněnou padesátku, nebo raději jiný, s kratším ohniskem (k mému fotoaparátu Canon EOS 1000D)? Výběr mám na mysli v tom případě, že by nehrál žádnou roli potřebný odstup od fotografovaného objektu.
      Hezký den, Pavel.


    • Pavel

      30. srpna 2016 - Pavel

      Ještě jednou mockrát děkuji za skvělé a bleskové odpovědi.
      Hezký den, Pavel.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.