Poradna SIGMA 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM Nikon

Autor: | Vloženo: 26.03.2017 000 15:52 | Témata: Poradna SIGMA 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM Nikon

Ostření

Zdravím, jsem vlastníkem tohoto objektivu a fotoaparátu Nikon D5500 a všiml jsem si, že při zaostření na okrajový bod při ohnisku 28 mm a nižší cloně není zaostřeno na místo, na které jsem ostřil, ale pole zaostření je posunuto více ke středu fotografie (řekněme, že ostřím na oči, ale zaostřený je spíše nos v případě fotografování na výšku). Je to běžné? U jiných ohnisek se tento problém neprojevuje (nebo není tak viditelný).

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    26. března 2017

    Zdravím, to co popisujete se nazývá front-focus. Po koupi tohoto objektivu k mé D7000 jsem měl opačný a mnohem výraznější back-focus. Zaostřil jsem například na molo, které bylo cca 50m vzdálené, ale na fotce byl ostrý les o dalších 100m dále. Nevím zda váš fotoaparát podporuje kalibraci objektivu, to nejdete v manuálu, ale mě pomohlo jen seřízení v Sigma servisu (back/front-focus byl u mě nerovnoměrný), kde jsem nechal fotoaparát i s objektivem a oni objektiv zkalibrovali tak, aby bylo ostření přesné za jakýchkoli podmínek. Pokud nemáte objektiv z šedého trhu, mohlo by to být i zdarma.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Jaroslav Novák

      26. března 2017 - Jaroslav Novák

      O tomto problémů vím a hned po obdržení jsem objektiv otestoval s pomocí různých domácích metod a objektiv ostřil přesně tam, kam měl, ani příliš blízko, ani daleko. Ale teď jsem si všiml, že to dělá u volby okrajového ostřícího bodu (vlevo i vpravo) a u ohniska zhruba kolem 28mm, v jiných případech ne, tak mě to zarazilo. Nikon D5500 bohužel Micro Adjustment nemá.


    • Anonymní uživatel

      26. března 2017 - Anonymní uživatel

      To je zvláštní, o takovém případě nesprávného ostření jsem ještě neslyšel. Aby to nebyla vada vašeho fotoaparátu. Je to ale zvláštní. Snad se tu vyjádří někdo s více zkušenostmi s touto situací. Užívejte života a přeji dobré světlo ;-)


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.